Alte două condamnări în dosarele proxeneţilor musceleni

0 519

În toamna anului 2016, în urma unei acţiuni desfăşurate în trei localităţi muscelene, au fost reţinuţi preventiv 25 de suspecţi de proxenetism, alte 6 persoane fiind cercetate în libertate. Potrivit anchetatorilor, proxeneţii ar fi dus ”la produs” în ultimul deceniu nu mai puţin de optzeci de tinere, unele minore. Ţările în care acestea se prostituau sunt Benelux, Germania, Marea Britanie şi Danemarca, locuri în care câştigurile obţinute au fost estimate la circa trei milioane de euro.
Ulterior, în doar o jumătate de an, majoritatea celor învinuiţi au trecut de la arest preventiv şi arest la domiciliu la control judiciar, fiind judecaţi în stare de libertate. Procesele au demarat la mai multe instanţe argeşene, unele s-au finalizat, în alte cazuri nici nu au început. Ultima hotărâre a fost pronunţată zilele trecute şi a însumat ani mulţi de închisoare.

Procesul lui Petru Raia şi Eusebi Samir Lăcătuş a început în acest an, în primă instanţă la Tribunalul Argeş, cei doi fiind judecaţi sub control judiciar. Petru Raia a primit 3 ani de închisoare pentru proxenetism în formă continuată şi 4 ani pentru spălare de bani, aplicându-i-se pedeapsa cea mai grea, de 4 ani, plus un spor de un an, cu executare prin privare de libertate. În plus, i s-au aplicat pedepse accesorii şi complementare de interzicere a unor drepturi. Eusebi Samir Lăcătuş a primit pedepse mai mici cu un an faţă de Raia şi va executa un total de 3 ani şi 8 luni. De asemenea, şi lui i s-au interzis anumite drepturi. Ambilor li s-au scăzut din pedepse lunile de reţinere, arest preventiv şi arest la domiciliu din perioada octombrie 2016-aprilie 2017.
Pe de altă parte, lui Petru Raia i s-au confiscat un Mercedes din 2016 şi terenuri intravilane cu construcţii, dar şi 5.000 de euro. Lui Lăcătuş i s-au confiscat un Volkswagen Passat din 2011, 1.000 de euro şi o sumă de bani reprezentând diferenţa dintre valoarea bunurilor sechestrate şi sumele de 30.632 de euro, 75.466 lei şi 8.598 franci elveţieni. Cei doi au fost obligaţi şi la plata cheltuielilor judiciare de 6.400 lei (Petru Raia) şi 3.900 lei (Samir Lăcătuş).
Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, iar Petru Raia a făcut deja acest lucru, cererea sa fiind înregistrată luni, 5 noiembrie.

Raia a tras conductă de apă în locul Primăriei

În timpul cercetării penale, Petru Raia a contestat actele întocmite de procuror în cauză, contestaţie depusă la Tribunalul Argeş, însă instanţa a scos cauza de pe rol şi a trimis-o la DNA Piteşti. Probabil cel mai cunoscut dintre cei acuzaţi, Raia a devenit de-a lungul timpului o persoană oarecum discretă în societate, chiar vecinii acestuia spunând că nu ştiau cu ce se ocupă. Mai mult, el s-a implicat şi în rezolvarea unor probleme sociale. În apropierea uneia dintre reşedinţe, cea din cartierul Grui, a construit un loc de joacă folosit de toţi copiii de pe stradă. El a mai ridiculizat indolenţa autorităţilor locale atunci când s-a decis să acopere el însuşi lipsa conductei de apă potabilă pe Valea Bărbuşii, zonă în care, de asemenea, deţine o proprietate. Implicat în afaceri, el se ocupă şi de un club din municipiul Câmpulung.

Ce s-a întâmplat cu ceilalţi

Şi alţi acuzaţi de proxenetism au ajuns în faţa instanţei, fiind şi un caz în care procesul a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Astfel, Eduard Mihai Lică a fost judecat rapid la Câmpulung pentru proxenetism şi a fost achitat în primă instanţă, în iunie 2017. Apoi, în apel, la Curtea de Apel Piteşti, a primit 2 ani şi 6 luni cu executare, plus o amendă penală de 20.000 de lei. Numai că s-a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, recursul a fost acceptat, Lică a fost eliberat după o jumătate de an de închisoare, iar cauza a fost trimisă spre rejudecare la Curtea de Apel Piteşti, acolo unde nu au început încă dezbaterile pe fond.
Ionuţ Cătălin Bejan şi Cezar Marius Nicolae Dragnea au fost inculpaţi într-o altă cauză de proxenetism la Judecătoria Câmpulung. Acolo Bejan a fost achitat, iar Dragnea a primit 4 ani şi s-a dispus faţă de el măsura confiscării speciale a sumei de 30.000 de euro. Au făcut apel şi Parchetul, şi Dragnea, iar la a doua instanţă, în primăvara acestui an, condamnatul a primit 3 ani, executarea pedepsei fiind suspendată sub supraveghere.
Pentru proxenetism sunt judecate acum la Tribunalul Argeş alte trei persoane: Constantin Bogdan Stroe, Bogdan Andrei Bădulici şi Ionuţ-Alexandru Gaşcu. Procesul a început în primăvara anului trecut şi încă nu s-a finalizat în primă instanţă.
Petre Bogdan Pîrlici şi Valentin Rădulescu sunt inculpaţi de peste un an şi jumătate tot la Tribunal, acolo unde se aşteaptă luarea unei hotărâri în curând.
La începutul verii 2018, Judecătoria Câmpulung a admis acordurile de recunoaştere a vinovăţiei încheiate de Mihai Răzvan Badiu şi Mihail-Claudiu Enache cu procurorii. Enache a primit un an şi 10 luni cu suspendare sub supraveghere timp de doi ani şi a fost obligat să intre într-un program de reintegrare socială, fiindu-i confiscată şi suma de 10.000 de euro. La fel a primit şi Badiu, doar că lui i s-au confiscat 1.650 euro şi un autoturism Mercedes.
În cazul celorlalţi 13, procedurile se află în diverse faze, urmând fie trimiterea în judecată, fie dispunerea neînceperii urmăririi. (C.I.B.)

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata